Detta mörker

Söndagen den 31 oktober

Så var vi då här igen! Vintertid! Lika chockartat varje år! Kommer aldrig att begripa varför vi med berått mod ska göra dagarna kortare. Antingen jobbar man  och då skiter man väl fullständigt i om det är lite ljusare på morgonen (tror inte att nån kvittrar av glädje för att man har lite ljust när man ska åka till jobbet!) eller så är man ledig och då har man ju större glädje av att dagen är lite "längre". Klokare vore väl om vi vred TVÅ timmar åt ANDRA hållet. Folk snackar om att tända ljus och mysa. Ja, vadå? I ett halvt år eller!? Nej, fan heller! Ska man tända värmeljus när mörkret faller hinner de ju brinna ut flera gånger om innan det är sovdags. Fast gravljus räcker ju några dygn!
Sen är jag dessutom så jävla mörkrädd. Känns som att jag är med i en snuff film varenda gång jag går ner till stallet för att nattfodra! Blir lite bättre när snön kommer, då ser man ju handen framför sig i alla fall. I kväll stod jag och pratade med Ia ( trodde jag i alla fall) efter att jag lagt ut hö och var jätteglad att hon inte drog iväg som en kula när jag närmade mig. Tills jag insåg att jag snackade med ett buskage av torkade tistlar och att hon i själva verket stod ett par meter bakom mig! Åh, vad jag längtar till våren och ljuset!

Vilket gnälligt inlägg detta blev! Kryddat med några svordomar också!

PS. Har uppdaterat min hemsida lite. DS

Hulken Jr

Tisdagen den 19 oktober

Igår kväll visade min äldsta dotter prov på en ej tidigare visad konstnärlig ådra. Med hjälp av en grön tuschpenna modell jättestor färglade hon såväl sitt ansikte, armar och ben som sängkläder och docka. Herregud, hur hon såg ut! Jag kunde inte ens bli arg åt eländet! Robert lyckades gnugga bort det mesta, men hon fick en grönskimrande ton kvar i ansiktet.
I morse när det var dags att åka till dagis ville hon absolut inte ha något av de klädesplagg jag föreslog utan valde ett par randiga långkalsonger, randiga strumpor och en randig tröja. Allt såklart i olika färger! Men jag brukar ju inte bry mig utan låta henne få ha det hon vill ha, så jag struntade i det. Ända tills vi kom till dagis, sena som vanligt med en halväten messmörsmacka i näven, och dagisfröknarna mötte oss i dörren. "Skynda er! Fotografen väntar!" Gissa om jag höll på att svimma! Just den dagen som min dotter ser ut som Hulken Jr i tvärrandigt med kletigt messmör runt munnen, är det dags för skolfoto! Sånt händer bara inte! Men det var ju bara att slita av henne stövlar och jacka och fösa in henne framför fotografen. Undrar just hur fotona blir?Astrid och jag tänder ljus ute och inne varje kväll och det är jättemysigt, när alla tända. Det enda positiva med det här bedrövliga mörkret! Vi är uppe i tjugo ljuslyktor utomhus nu, och ungefär lika många inne, så det blir dyrt i längden, men snart ska ju julbelysningen upp i stället. Inte så länge kvar nu, fast vi ska väl fira Halloween först. Då åker pumpalyktorna fram och jag har köpt fina girlanger som vi ska hänga på bron. Har kikat på några fina dräkter på tradera åt Astrid. Billigare att ge henne några tuschpennor kanske!


Hektisk helg

Söndagen den 17 oktober

Det blev verkligen en jäktig morgon i går1! Jag klev upp halv sex och gick ner för att sätta i motorvärmare på lastbilen, eftersom det var så kallt. Sen gick jag hem och varmkörde bilen, så den skulle vara varm till ungarna skulle skjutsas till Lena. Båda två sov så gott att jag skämdes, när jag skulle väcka dem. Halv sju kom jag till Lena och Elin åkte med mig tillbaka, men först for vi till Klöstre för att hämta Olina.
Hästarna var mer än ystra och galopperade omkring i hagen en lång stund innan vi fick fatt i dem. Det är inte alltid bara fördelar med att ha stora hagar! Jag hade planerat att åka runt halv åtta, men som vanligt sprack den tidsplanen. Klockan hann bli lite över åtta innan vi kom iväg. Frukost var inte att tänka på! Fick mig något till livs först lastbilen på vägen hem i form av några chokladkolor..
Jag blev felfri i grundomgången med Stellmagg och det kändes jättebra. Men tyvärr körde jag alltför "offensivt" i omkörningen och jag rev 4! bollar. Så dåligt resultat har jag aldrig fått! Och det med min bästa häst! Usch, vad jag blev arg på mig själv!
Bestmaggan gick minst lika bra i grunden och i omkörningen tog jag det lite lugnare. Det brukar jag i och för sig alltid göra med henne, eftersom hon inte kan galoppera så samlat som Stellmagg. Å andra sidan kan hon ju trava ganska fort och vägvinnande. Tyvärr rev vi ner en boll ändå. I resultatlistan hamnade jag på en tredje plats med Bestmaggan och en sjätteplats med Stellan. Synd att det dröjer ända till våren innan man kan få chans att ta revansch!

Tjejerna filmade ju från kuskbocken och fast det inte blev särskilt rafflande att se, så lägger jag upp det här.
På hemvägen svängde jag in på Birsta för en snabbshopping på Willys och en liten titt på Hööks. Sen blev det full fart hem. Väl hemma blev det ännu mera jäkt, eftersom vi skulle bjuda några kompisar på tacos på kvällen. Barnen hämtade jag hos Lena, när jag skjutsade hem Elin. Efter ett litet stopp i Tirsta för att lämna av Elsa till Robert och hämta Astrids favoritmarsvin skjutsade jag hem Olina och lämnade Astrid där, eftersom hon skulle vara barnvakt. När vi väl fått i oss mat och satt i soffan och myste framför kaminen höll jag på att somna flera gånger. Kul värdinna! Nåja, Anna verkade lika trött som jag så det blev en ganska tidig kväll. Astrid var också trött, så hon somnade nästan på en gång, när jag hämtat hem henne. T o m Elsa var trött och sov till lite efter halv åtta i morse och det var så skönt med sovmorgon.

Idag har jag hållit ganska högt tempo också. Lagade lite på staketet i övre hagen först och sen när tjejerna kom byggde vi om en del av nedre beteshagen för att få till bete åtminstone en vecka till. Sen hjälpte de mig att bära upp en soffa på övervåningen, vilket innebar att vi fick lyfta av altandörren och skruva bort räcket på trappan upp. Slutligen röjde jag plats i vårt varmförråd och så bar vi ut frysboxen dit. ganska tugnt eftersom vi inte orkade tömma den först! Vi ska ju riva väggen mellan hallen och tvättstugan och göra större hall, så i utrymmet under trappan (där frysboxen stod) ska ställningen för smutstvätten stå. Tvättmaskinen och torktumlaren ska stå där vi har duschen nu och vi ska duscha i kabinen till ångbastun (som egentligen är en megastor duschkabin). Blir nog bra till slut!

Försökte släppa getterna med Lakrits men det var ingen hit! Lakrits galopperade runt runt med stackars getterna före och så fort de stannade stångade hon dem. Nej, de får nog bli större så de kan ge igen innan jag provar igen.

Känns skönt så här på söndagskvällen, när det känns som att man har åstadkommit nåt vettigt för en gångs skull!

Bestmaggan grundomgång


Stellan omkörning

Stellmagg grundomgångBestmaggan omkörning


Lastbilen är lagad!

Fredagen den 15 oktober

Till min stora glädje och lika stora förvåning blev lastbilen klar i eftermiddag! Sån tur brukar jag inte ha! Jag blev minst sagt helt euforisk av glädje! Nu får jag med mig både vagn och hästar. Tyvärr så har dressyrdomaren blivit sjuk, så den blev inställd. Jag hade ju tom TRÄNAT riktigt för första gången! Nåja, jag får väl ge järnet i precisionen i stället. Tänkte be den som groomar att filma från kuskbocken, så ni kan få se hur det ser ut.

Sven-Ragnar, alias Grävlingen, har varit sysselsatt hela dagarna med att gräva och böka i hundgården. Idag fick jag till min fasa se honom i Ullas hage! Han hade grävt sig ner vid staketet och bökat loss armeringsmattan och krupit under. Tack och lov hade hon inte sett honom och han fattade nog inte att han var inne hos henne. Nu har jag dragit ihop stängslet med armeringen med ståltråd, så det borde hålla honom inne.

Jag har också storstädat hos alla smådjur inklusive getter och får. Ellen och Olina hade ju lovat göra det förra helgen, med de partajade på lördagen så de syntes aldrig till överhuvudtaget på söndagen. Nu är det i alla fall gjort och alla har rent och fint. Jag hämtade hem en full släpvagn med spån i tisdags, så nu kan man slösa ordentligt med spån. Luktar så gott när stallet är fullt med ny spån.

Ikväll blir det tidigt i säng, åtminstone före tolv, så jag orkar kliva upp vid femsnåret i morgon bitti. Måste hinna med att skjutsa Astrid och Elsa till Lena innan vi ska fara. Robert jagar ju och far tidigare än jag.

Håll tummarna för att det går snabbt och felfritt i morgon!

Kris!

Torsdagen den 14 oktober

Jag har ju längtat så efter att få åka till Timrå och tävla på lördag, men nu kanske jag inte kommer iväg alls! Hästlastbilen som jag brukar låna av Magnusson har gått sönder och står på verkstad och blir kanske inte klar förrän till veckan. Min transport är trasig (vi håller på att fixa påskjutsbromsen) och dessutom obesiktad. Magnusson hade en transport också förut, men har precis sålt den. Måste jag hyra en transport blir det åt helvete för dyrt, med tanke på att startavgifterna går på 400 plus bensin till och från Timrå. Och får jag bara tag i en transport så får jag ju inte med mig vagnen i alla fall. Sen är det ju inga körtävlingar förrän till våren! Jag kommer att bli GRYMT besviken om jag inte kan fara! Håll tummarna för att det ordnar sig!

Jag tränade dressyrprogrammet med både Stellmagg och Bestmaggan på ridbanan på Ringtjärn igår. Det gick skapligt med tanke på att Bestmaggan inte dragit vagn på 5månader! och Stellan bara körts 2 gånger på samma tid. Trodde att hon skulle vara tröttare efter vårt dressyrpass i tisdags, men hon verkade fräsch och mot slutet mjuknade hon hyfsat. Första backningen gick kanon, men när jag försökte göra det fler gånger blev hon vrång och gick inte så mycket som ett steg bakåt. Stellan som brukar backa dåligt gjorde det jättebra, men jag tordes inte öva så mycket så han skulle vrångas som hon gjorde. Måste komma ihåg att inte köra i undertempo, som jag vanligtvis gör. Förutsatt att jag kommer iväg alltså!

Lakrits har till min STORA förvåning stannat kvar i lilla hagen uppe på gården. Förr rymde hon ju så fort man vände ryggen till. På nätterna är hon så klart inomhus. Häromdagen när hon gick lös och jag var uppe hos mig och bytte i tvättmaskinen, fick mamma och pappa besök av en tjej från hjälpmedelscentralen. Hon fick en smärre chock, när hon klev ur bilen och Lakrits galopperade emot henne. Mamma höll på att skratta sig fördärvad, när tjejstackarn kom springande förbi köksfönstret och upp på bron med en godissugen Lakrits i hälarna! Mamma fick sen muta Lakrits med hårdbröd så hon kunde ta sig tillbaka till bilen.
I tisdagskväll, när jag var ner till stallet för att ge kvällshö var mamma upprörd för att killen som körde Hemglassbilen hade bultat ihärdigt på dörren. Mamma hade bara underkläder på sig och vägrade öppna. " Nu tror jag fan är lös", sa hon. "Ska de tvinga en att köpa glass, eller!" När jag sen hittade Hubbe betandes bakom släpvagnen förstod jag att han inte alls var nån militant glassförsäljare utan bara velat upplysa om att det gick en ponny på gräsmattan!

Idag lyckades jag med konstycket att springa in i vindskivan på Astrids lekstuga. Det tog precis i tinningen och jag blev spyfärdig av smärta och fick lov sätta mig en stund. Tack och lov blev det inte värre än en del blodutgjutelse och en bula! Barnen låg inne och sov och jag tänkte sen på vad som skulle hända om man gjorde illa sig ordentligt och blev liggande nånstans, när man var hemma ensam med barnen. Hemska tanke!

Håll nu tummarna allihop att jag kommer iväg med både hästar och vagn på lördag!


Snart två år

Tisdagen den 12 oktober

I helgen är det dags för precision- och dressyrkörning i Timrå. För första gången har jag tränat innan en körtävling! Eller tränat, men Stellan har i alla fall dragit vagnen (första gången sen Stöde i maj!) en gång och Bestmaggan red jag dressyr på i dag. Astrid fick åka med Ulla hem idag och då fick jag chans att rida henne lite. Jag brukar alltid bli glad av rida dressyr på henne, men idag var det inte så kul. Det märktes verkligen att det var länge sen hon fick sig en riktig genomkörare. Men efter typ 1 1/2 timme fick vi till tre riktigt skapliga galoppfattningar och hon var lite mjukare.Vi tyckte nog att det var lika jobbigt båda två! Jag skakar fortfarande i benen som en gammal alkis på avgiftning! Mina muskler är inte vad de har varit! 
Ska försöka hinna med att köra dressyrprogrammet med dem båda någon dag. Kanske i morgon. Måste plugga in programmet först också!

Penny och Molly har flyttat över till den stora hagen nu. Det skedde egentligen lite oplanerat även om jag funderat på det ett tag. Häromdagen fick jag plötsligt se hur Jack stod och kliade Molly på ryggen. Hon hade tagit sig genom staketet och stod lugnt med de stora "grabbarna". Så jag släpppte helt sonika in Penny dit också och nu går de tillsammans allihop. Skönt att slippa joxa med flera hagar. Men de två är fortfarande inne på nätterna och kommer att vara det hela vintern.

Nu börjar betet åt hästarna i nedre hagen ta slut, vilket innebär att de också måste börja äta hö. Hade hoppats på att betet skulle räcka oktober ut. Jag fick ju som ni vet problem med att hälften av alla buntar på logen var mögliga. Hö finns ju att köpa, men det hade ju varit vansinnigt smidigt att kunna hämta på grannens loge.

Ni som har följt min blogg kommer kanske ihåg att jag började skriva om körtävlingen i Timrå i oktober 2008. Hela två år sen nu! Gud, vad tiden går! Hoppas ni orkar följa mig ett tag till!


Hundhus

Lördagen den 9 oktober

Då har man dragit hem ännu en liten stuga till gården! Den här har varit en dusch/WC på en liten stuguthyrning, men det är tänkt att det ska bli ett varmbonat hundhus så småningom. Fyndade den i Fläsian utanför Sundsvall. De boende där säljer ju ut det mesta nu, eftersom gårdarna ska rivas och ge plats för den nya sträckningen av E4:an. Synd bara att han som jag lejt från ett närliggande åkeri körde hjullastare lika bra som Stevie Wonder! Herregud, jag tordes knappt titta på! Jag kommer att debiteras för 1 1/2 timme! Blir väl lika mycket som jag gav för stugan! Nåja, nu är den hemma i alla fall. Dessutom köpte jag två färdiga portar, som jag ska sätta på stallet (en har faktiskt kommit upp redan!).

Jag fick en besiktningstid i Hudiksvall förra lördagen, så tio i sex på morgonen drog jag hemifrån. Plockade upp Ellen i Sundsvall strax före halv sju och hann faktiskt ner i god tid. Brukar inte gälla mig! Bilen gick igenom trots en decimeter intorkat hö på taket (Robert brukar säga " Du, det är faktiskt ingen traktor!"), plastkåpan kring ratten hängde fast bara på själva bilnyckeln och att han var tvungen att gräva sig ner genom täcken och väskor för att hitta bilbältena. Dessutom hade jag egentligen alldeles för ojämn bromsverkan, men han tyckte inte att det kändes så när han körde, så den gick igenom. Hurra!!
Vi körde över Ljusdal på hemvägen för att hämta hem Lakrits och en visit på Dollar. Vi kom dock till Ljusdal 40 minuter för tidigt, så vi sov en stund på parkeringen innan vi shoppade loss. Vi var hemma i Fränsta redan halv två. Full fart!

På söndagen flyttade minigrisen Sven-Ragnar hit. Ni vet, han som Ulla kastade sig över i fjol! Hon gillade honom inget bättre nu och steppade på tå och tuggade saliv så det skummade kring munnen. Svenne går i hundgården på dagarna och sover i stugan vid stallet på nätterna. Hittills har han skött sig exemplariskt och verkar kunna hålla sig i ett helt dygn om det behövs, för att slippa gå ut när det har blivit mörkt! Han bäddar ner sig i underslafen på våningssängen och muttrar ilsket om jag försöker få ut honom på kvällskissning!

Nu ska Robert och jag se en hyrfilm med Denzel Washington "Book of Eli". Hoppas den är skaplig!

RSS 2.0