Första riktiga kylan

Onsdagen den 25 januari

Idag var det den hittills kallaste dagen denna vinter med -22. Inte mycket att säga om det, eftersom det varit så behagligt hittills. Det har redan vänt och i skrivandes stund är temperaturen uppe på -14. När det är lite kallare får fåren sova inne i stallet i stället för i deras hus. Mest för att de ska hjälpa till att hålla lite värme där inne för de är då helt oberörda av kylan. Getterna har inte ens varit ute idag.
Jag börjar få slut på hö på logen och har knappt så att det räcker två veckor till. Det går GANSKA mycket hö just nu, ca 15 storbalar i månaden vilket är en hel del. Jag hoppas hitta lite torrhö i Fränstatrakten, så jag slipper åka så långt som jag gjort tidigare.

Vi har gjort en ny höautomat, modell "Slow Feed" till åsnehagen, men den visade sig vara alldeles för "Slow" så jag blev tvungen att modifiera den. Ett antal klipp med tången här och var så att det blev några större hål gjorde att djuren lättare kunde äta. Det får ju inte vara FÖR svårt att äta det de behöver.
Såna här kyliga dagar önskar jag mig en till uppvärmd vattenbalja för det är en hel del jobb att knacka ur helfrusna baljor. Den som jag har är ett hemmabygge som jag fått av en kille jag känner i Bollnäs, som är elektriker. Den funkar jättebra!Har hunnit med att köra Stellmagg lite mer med släden. Man får passa på nu då det är ett helt fantastiskt underlag.

Just nu sitter jag ofta och fantiserar om allt jag skulle vilja göra till sommaren. Jag ska köra igång med långturer redan i maj och hålla på ända till senhösten om det går som jag tänkt. Sen är det en del snickring, reparationer och ombyggnationer som måste göras. Helst skulle man ju vilja göra allt på en gång, men man måste ju få ihop lite pengar också!

Det här är Kalle

Fredagen den 20 januari


Det börjar bli dags att få till ett foto på den nya hästen Staro Unplugged, eller Kalle, som vi kallar honom. Han är ett stort varmblod född 2000 och har ett förflutet som trav- och montéhäst. Kalle är inte så mycket utbildad, men han är makalöst snäll och lugn och har skött sig MYCKET bra på de långritter han varit med på. Han är inte det vackraste man sett, men hans fina temperament uppväger det. Hans sadelläge är inte det bästa då han har en rejäl manke, men vi har några sadlar som ligger bra på honom. Kalle är ledig som medryttarhäst, eftersom den som ridit honom tidigare slutat rida här.
Jag hann med en liten slädtur med Stellmagg i förmiddags och sen var jag ut en sväng på Mork, som är så härlig att rida. Mer avel på stora russ! De kan bli att bli populärare än islandshästar som turridningshästar tror jag. Gotlandsruss är jättehärliga hästar. Mork är ca 1.38 och är viktbärande och har ett härligt temperament. Betydlig piggare än tex Kalle, men aldrig stark så man inte klarar av honom. Mork har vad jag brukar kalla "Stellmaggpotensial" dvs han kan bli lika bra som Stellmagg och det vill inte säga lite!Mork


Idag åkte stackars Astrid på magsjuka, så jag fick hämta hem henne från dagis. En olycka kommer sällan ensam! Jag tycker nästan att hennes bula ser värre ut idag, men hon är oförskämt pigg trots magsjuka och bula.

Slitsam slädtur

Torsdagen den 19 januari

Idag fick Bestmaggan slita lite värre än vad som var tänkt, när vi skulle ut på slädtur Anita, Carola och jag. Först körde vi en sväng till Magnusson, men sen fick jag för mig att vi skulle köra lite på lägdarna. Så här i efterhand var det inte så genomtänkt! Först gick det jättebra, men sen kom vi ut på mer öppen lägda där det hade drivit och där gick det djävulskt tungt för stackars Bestmaggan. Vi blev tvungna att kliva ur släden och gå bakom och då gick det i alla fall mycket lättare för henne. Men en häst som går på i friskt tempo går en aning fortare än en människa, så jag som skulle hålla i tömmarna fick jogga en bra bit i knädjup snö. När vi väl kom fram till plogad väg var vi rejält svettiga allihop. Blir en tur på i bättre plogad terräng nästa gång!

Sen har jag tillbringat nästan två timmar i traktorn idag, eftersom det snöat så i natt. Från början kan jag tycka att det är lite rolig att köra traktor och skotta, men redan efter en timme så är man mer än nöjd.

Jag sålde min stocksaddle i början av januari och skickade den med bussgods som efterkrav. Tjejen jag sålde till löste ut paketet den 4:e, men jag har FORTFARANDE inte fått pengarna! Bedrövligt! Tydligen kan bussgods sitta på pengarna i 10 bankdagar och eftersom det varit trettondagshelg och ytterligare en helg, så blir det ju en halv månad. Jävla skit! Man är ju liksom inte alls i behov av pengar så här efter alla helger!

Pratade med syrran i dag och hon hade fått alla sina höns dödade att nåt djur i den storleken som kunde krypa in genom ventilen till hönshuset. Det hade varit rena slakten med fullständigt sönderslitna hönskroppar. Inte en enda höna eller tupp av 20 stycken klarade sig! Undrar just vad det kan ha varit för djur?

Astrid ser just nu ut som en tvättbjörn, eftersom blånaden hon fick i pannan sjunkit ner i ögonhöjd. Stackars liten! Och stackars mig, som har en sån vild unge! :) Men hon förefaller inte vara påverkad annat än att hon somnat tidigare än hon brukar.

Och så säger jag grattis till Olina som fyller 17 år idag!


Gamla hästar är bra hästar

Onsdagen den 18 januari

Jag har varit så klantig att, efter tre samtal från en påstridig försäljare, hoppa på ett tre månaders abonnemang på företagsrådgivning. Naturligtvis var det en baktanke med det fina erbjudandet och vips var jag fast på ett helt års abonnemang, som jag inte kunde bli kvitt. 7500 går det kalaset loss på! Men jag har varit ihärdig och mailat och ringt företaget och även säljaren och nu fick jag ett mail igår där Vd:n för företaget erbjöd mig att halvera fakturan. Nu vet jag inte hur jag ska göra. Tar jag inte det erbjudandet kanske jag blir tvungen att betala för hela året. Eller ska jag stå på mig och försöka bli av med hela abonnemanget? Usch, säger jag bara! Akta er jävligt noga för alla försäljare! Lägg på luren direkt så fort ni hör att det är en försäljare, för inget företag ger ut en massa "gratistjänster" utan att ha en baktanke!

Idag fick jag hämta Astrid på dagis eftersom hon åkt stjärtlapp och krockat med en stolpe. Tack och lov så hade ju hjälm annars vete väl tusan hur det hade gått! Nu slapp hon undan med en stor bula i pannan. Hon har varit ganska pigg, men betydligt slöare än hon brukar, så hon fick kanske en liten hjärnskakning. Jag vet inte om min äldsta dotter är vildare än andra, men så fort jag ser dagisets nummer på telefondisplayen, så tänker jag adrig att nån av dem blivit sjuka utan snarare " Åh, nej måste vi på akuten!". Astrid gör sig illa hela tiden och jag tänker att hon ska lugna ner sig , men ICKE! "Mammas flicka", säger Robert. :)

Jag har tänkt få igång Hubbe så att vi kan komma ut på körbanorna i år. Jag längtar efter att få tävla shettis igen! Det är mycket häftigare än att köra storhäst! Han fyller ju 20 i år, så det är väl bäst att sätta fart. Fast Stellan är ju lika gammal. Min hästverksamhet är som ett senioroboende för hästar (och alla andra djur för den delen!). Bestmaggan är 21 och Afrodite är hela 24. Men jag har absolut inget emot gamla hästar, så länge de inte dras med skador. De är oftast lugna och erfarna. Många har skräck får fånghästar också, men sköter man om de på rätt sätt så är det ett mindre problem än många tror. Hubbe, Bestmaggan och Afrodite har alla haft fång, men funkar bra nu. Bestmaggan var riktig eländig, stod på klinik och skulle snudd på avlivas. Det var innan hon kom till oss och vi har aldrig märkt av det. Afrodite var också dålig så vitt jag hört, men samma där; vi har inte haft nåt problem. Hubbe måste man kanske tänka till lite mer med, men nu har jag en"Slowfeed" i den hage han går i och det är toppen.

Första inlägget 2012

Måndagen den 16 januari

Julen kom och gick i en rasande fart och likaså nyårshelgen. Vi är redan ett par veckor in på det nya året och jag längtar verkligen till våren. Det är så härligt att det redan märks att solen är uppe längre! Sen är det ju minsann inte fel att det är väldigt varmt för årstiden. Fast jag har gärna några minusgrader, så det inte blir så isigt och eländigt. Jag har verkligen inte ridit så mycket hittills i vinter.Dagarna går åt till den vanliga skötsel av gårdens alla djur, men nu när det blir mer och mer dagsljus så kan man ju rida på kvällarna också. Men det blev några härliga slädturer före jul med både Stellan och Bestmaggan.

Lilla kaninen Fia-Lotta har vandrat vidare till de evigt gröna ängarna. Vi vet inte hennes exakta ålder, men hon var några år redan då vi fick henne. Hennes bortgång innebar att marsvinen Torkel och Donke blev ensamma i sin bur, så de fick flytta in till oss. De trivs jättebra i vårt kök och Elsa försöker utfodra dem med allt ifrån isglass till jordnötsringar.

Idag hade jag en mycket produktiv dag. Förutom det vanliga pysslet fick fåren fick ett nytt lås på dörren till sin stuga, jag körde två höbalar från grannens höloge, jag storstädade åt hönsen, Sven-Ragnar och fåren, jag körde en vedsäck åt mamma och pappa med traktorn och fyllde nytt spån i nedre stallet.

Robert är i Stockholm på kurs, så Astrid och jag dukade fram chips och dip efter att Elsa lagt sig och nu sitter vi i soffan och slöar. Vi har sjungit "En fattig boddräng" i minst två timmar, eftersom hon är fast besluten att lära sig alla verser.


RSS 2.0