Körläger i Skule

Onsdagen den 29 april

Nu har jag anmält mig till körträning i Ö-vik den 23-24 maj och det ska bli så kul att få komma i väg och träffa likasinnade. Min mamma är förbannad för att jag ska sitta och köra ända dit ensam med hästarna. Jag har fått höra en hel del sarkasm från hennes sida för att jag ska åka så långt och dessutom betala för att köra häst och vagn. Inte mycket stöd för mitt körintresse där inte. Men det ger jag blanka fan i! Jag ska unna mig att göra något som jag tycker om alldeles på egen hand. För Robert får jag mer än gärna fara bara jag fixar barnvakt båda dagarna, eftersom han minsann ska vara på jaktmarkerna och röja pass inför älgjakten. Göran Magnusson har i alla fall varit så snäll att han lovat mig att låna deras B-kortshästbil. Då kan jag ha en lätt släpvagn med Stellans vagn bakom, precis som den gången jag var till Timrå i höstas. Jag vill ju gärna ha med mina egna vagnar även om jag vet att jag kan låna av Anna Häggström. Jag har i alla fall beställt selen till Stellan och om jag har tur kanske jag får den i morgon. Åh, längtar efter att få provköra med den! Vi kommer att se så proffsiga ut!
Stellans nya sele

Innan jag ska till Ö-vik så är det kör- och brukstävling på Lindberga och då ska vi ta med alla hästar (och åsnor) som kan vara med! Det är ju så kul (och lättsamt) att vara med på tävlingar så nära. Ifjol hade vi 5 hästar och en åsna med och vi knep bla första pris i båda klasserna.

Jag har lyckats få Lakritz att hålla sig i sin hage. Det krävdes fyra eltrådar plus ett fårstängsel utanför, men nu har hon funnit sig i sitt öde.Hon har sin hage alldeles bredvid åsnorna, Hubbe och Afrodite, så hon har sällskap hela tiden. På nätterna är hon dock inne i stallet för säkerhets skull. Jag söker med ljus och lykta efter något sorts hus åt henne plus att jag skulle vilja ha en barack eller liknande att inreda för smådjuren. De börjar bli så många att det blir lite ofräscht att ha dem i friggeboden. Är det någon som har något tips, så är det bara att höra av sig.

De två marsvinsbebisarna växer så det knakar och far runt med en jädra fart i buren. Det är snudd på omöjligt att ta fast dem. Jag tror i alla fall att det är två tjejer.

Nu jäklar har jag blivit riktigt vass på att hantera höbalar med vår gamla traktor! Det går fortfarande inte fort, men jag uträttar det jag ska och jag har faktiskt kört en bit på tvåans växel också! :)

Astrid och jag var hemma måndag och tisdag, eftersom hon har hostat och snorat, men i dag fick hon gå på dagis i alla fall. Hon har ju ingen feber eller så och ska hon vara hemma så fort hon är snorig, så kan jag ju lika gärna skicka in avskedsansökan!

http://www.youtube.com/watch?v=NijcnDUYWV0&NR=1

Vaccinering, verkning och Victorkörning

Torsdagen den 23 april

Pappas operation gick bra och han fick komma hem idag. Hoppas de fick bort allt som behövdes ta bort och att det håller sig borta.

En av marsvinsbebisarna dog tyvärr i tisdags. Jag hade inte sett några tecken på att den skulle vara dålig, men när jag lyfte på ett av husen i buren låg den död. Den var helt oskadd (två ur den andra kullen var ju bitna). De två som är kvar ser ut som kopior av varandra och far runt i buren med en faslig fart. Hoppas de klarar sig!

Hade veterinär Hånell här igår för vaccinering av Esmeralda, Madicken, Afrodite och Bestmaggan. Jag fick ta lite komptid på förmiddagen för att hinna med och jag jäktade så jag nästan fick hjärtslag. Det var bara Madicken som kom frivilligt när jag skulle hämta dem i hagen. Typiskt när man har bråttom!  Ellen och Olina ska ju ut och tävla lokalt, så de ska ju göra grundvaccinering av hästinfluensa på Afrodite och Bestmaggan. De ska ju ha en spruta till om ca en månad.

Hann med att verka Esmeralda idag plus Daisys framhovar. Esmeralda må vara svårfångad och skygg, men lätt att handskas med till skillnad från Daisy, som var näst in till omöjlig trots att hon fick äta krafftfoder under tiden. Åsnornas hovar är så svåra att få fina till skillnad från tex Stellmaggs. Det är ju i och för sig en viss storleksskillnad också.

Nu börjar jag bli haj på det här med att köra vår gamla traktor och i går åkte jag och hämtade en höbunt själv hos grannen. Ellen, Elin och Olina följde med och rullade ut en bunt från logen, som jag sedan tog på höspjutet och körde hem. Jag tycker det är skönt att veta att man klarar sig själv. Att det gick i ultrarapid är ju en annan historia. Jag gör väl bäst i att vara försiktig från början.

Astrid och jag har varit hemma i dag eftersom hon är förkyld och väldigt hostig. I natt fick jag sova kanske en timme. Sen när jag nickade till i soffan framför Playhouse Disney, tog hon tillfället i akt och bröt av mina glasögon. Mindre roligt!

Var till tandläkaren i går och lyckades med konststycket att somna! Dock inte under själva borrningen, men när han gjorde fyllningen hann jag med lite mikrosömn. Betalningen är ju förstås allt annat än avslappnande!

Helgresumé

Måndagen den 21 april

Imorgon ska min pappa genomgå en till operation för sin cancer, så vi håller alla tummarna för att det ska gå bra.

I fredags födde masrvinet Ronja äntligen sina bebisar. Det blev tre stycken och allihop har klarat sig hittills. De verkar mycket starkare och piggare än den andra kullen, så jag misstänker att det var något fel på dem redan när de föddes. Mimmi som förlorade alla sina engagerar sig i dem lika mycket som Ronja och eftersom hon antagligen har mjölk kvar så kanske de hjälps åt att amma. Hoppas, hoppas att det går bra med alla den här gången!

I lördags tog Olina och Ellen storslam på Ringblommans 4H och vann sina respektive klasser. Ellen red en inte alltför bra runda i CR, men skärpte till sig och red kanon i Km:et. Olina gjorde bra i från sig i både CR och KM, men omhoppningen var särskilt bra. Jag blir så stolt över mina lärjungar! Synd att Isa inte kan hoppa än. Nu ska Olina göra Afrodite klar för att tävlas lokalt dvs. fixa fullgod vaccinering och mätintyg. Det ska bli spännande! Hoppas att Afrodite klarar C-ponnymåtten bara.

I eftermiddags tog jag hjälp av Olina och Ellen och satte upp nytt fårstängsel på den bit där Hubbe brukar krypa igenom, så nu var det väl faan om han inte ska bli kvar på insidan. Idag hade han fått med sig två av åsnorna ut, så nu var det dags att ta i med hårdhandskarna.

Penny är så gott som helt återställd från sin hälta och det känns jätteskönt. Jag var lite ängslig ett tag.

http://www.youtube.com/watch?v=7NjKWuotT2w&feature=related

Nu har jag fått till det här med länkning (tror jag) så kolla in påskinläggets länk!

Dirty dogs

Torsdagen den 16 april

Åkte till Sundsvall i går efter jobbet med Elin och Lena. Fyndade jättemycket grejor, både till mig och Astrid. Köpte mig en ny ridhjälm (Äntligen!) på Kings av märket Harry Hall som passade mitt stora runda huvud perfekt. Hittade en elfyrhjuling på Fyndlagret till Astrid, som var stor och rejäl. Dock lär det dröja innan hon kan köra ordentligt. Nu trampar hon bara ner full gas och skriker av skratt medan jag får springa bredvid och styra. Sen fyndade jag lite kläder till både Astrid och mig.

Penny är fortfarande halt och linkar riktigt ordentligt. Hoppas det inte är något allvarligt. Svårt att veta hur länge man ska vänta innan man ska uppsöka kliniken. Daisy var ju också ordentligt halt, men blev helt bra ganska snabbt. Håller tummarna för att Penny också blir bra fort.

Ni som har hundar vet ju hur det blir inne så här dags på året. Herregud! Det är ju knappast någon idé att ställa undan dammsugaren överhuvudtaget. Ändå duschar vi av dem varje gång de varit ute.Mina sover ju dessutom i sängen och det är inte så lyckat just nu. Vi använder dessutom inte vita strumpor i familjen längre. Mimmi smet in i Roberts bil igår, när vi hade kommit hem i från Sundvall och han nästan grät när han såg alla leriga tassavtryck på sätena.

Jag är så väldigt nöjd med den nya stalldörren! Vilken lyx att kunna putta igen dörren bakom sig i stället för att vara tvungen att lyfta dörren i handtaget för att få igen den. Ska dansa av glädje när den gamla dörren brinner upp på majbrasan!

Har velat i flera dagar om huruvida jag ska beställa en maratonsele till Stellmagg. Ska jag ha någon så ska det bli en sån som jag fick låna av Anna Häggström, när jag var hos henne i Skule på körträning, dvs en IR Sport Maraton från selar.se. Kostar en del, men ojoj vilken goding! Har mailat till företaget för att höra om de tror att den passar bra till min vagn, men inte fått svar än. Att den ligger bra på Stellan vet jag ju redan. 

Jäktig Påsk

Tisdagen den 14 april

Inför en långhelg tänker man ofta att man ska hinna med så himla mycket och man är lika enfaldig varje gång. Timmarna bara rusar iväg och sen står man där och ska iväg till jobbet igen. Nåja, vi har hunnit en del faktiskt bla köra hem veden från nedre hagen, sätta upp den nya stalldörren (äntligen!) och snickra en ny boxdörr. Sen hann vi grilla en eftermiddag också. Grillade majskorvar, mums!

Lakritz och Ulla hamnade i våldsamt slagsmål i helgen, efter att Ulla sprängt sin boxdörr. Den dörren har hållit för hästar i många år, men inte en liten (nåja!) gris. Antagligen hade Lakritz gått tillbaka in i stallet (jag hade henne lös ute) och muckat med Ulla genom dörrspringan. Jag hörde ett fasansfullt tjut, när jag var inne hos mamma och när jag tittade ut fick  jag se Ulla som sprang allt hon kunde upp mot huset medan Lakritz sprang efter och stångade henne så hon ramlade omkull flera gånger. Jag fick till slut tag på Lakritz i pälsen och med assistans från Lena lyckades vi få ett grimskaft som koppel på henne. Hon flåsade så hon knappt kunde ta sig tillbaks till stallet (Lakritz alltså!:) ) och Ulla stod länge helt utmattad vid bron innan jag lyckades få tillbaka henne till stallet igen. Jag var rädd att Ulla skulle vara helt mörbultad av att bli omkullstångad så många gånger, men hon var ute lös dagen efter och verkade oskadd. Lakritz var så uppjagad att hon inte gick att klappa på hela kvällen. Hon försökte stånga mig också. Nu har hon lugnat ner sig och är snäll igen, mot mig i alla fall. I går fick hon följa mig och Stellan ner till Ljungan och nu är hon så beredd på att vi galopperar tillbaka, att så fort hon märker att vi vänder drar iväg så fort benen bär. Jag galopperade ganska snabbt igår, men vi kom inte i kapp henne.

Isa verkar jättefin nu, men nu är Penny (den äldsta åsnan) halt på ett framben i stället. Hon känns inte svullen, men jag får nästan inte röra henne. Det är väl bara att avvakta. Jag kan ju inte ha henne inne heller, eftersom hon blir galen om hon inte får vara med sin flock.

Astrid har en tid inte velat sitta på hästarna, men i går var Ulla och Linnea hos oss tillsammans med Maria och Alice och då red hon bakom dem på Hubbe och det verkade hon gilla. Längtar tills hon kan börja rida på riktigt!

Lyckades se hela Supernatural i söndags utan att somna. Kanske mycket tack vare att jag var tvungen att sticka ner till stallet i reklamen för att jag glömt ta på Hubbe täcket och det började regna. Tredje säsongen kommer ut på DVD till veckan. Mycket sugen! Kolla länken!

http://img.photobucket.com/albums/v610/permanent-transition/tv/supernatural/spn_doublepleasure_from_demonhunt-d.jpg

Härlig fredag

Fredagen den  10 april

Dagen började med att Robert försov sig och fick fasligt brått eftersom han skulle ut och angla på Torpsjön. Astrid och jag åkte ut dit senare tillsammans med Ulla,Tommy och deras barn.Det var inte direkt toppenväder, men det var mysigt i alla fall. Vi grillade korv, åkte fyrhjuling och vi turades om att springa omkring och dra barnen i pulka. Astrid och jag åkte hem först för lunchvila och jag somnade som en stock strax efter att jag lagt henne. Robert kom hem en stund senare och tog även han en tupplur.

På eftermiddagen red jag ut en sväng med Stellan.Först red jag neråt Ljungan för att Lakritz skulle kunna följa med och hon var verkligen våryster. Hon skuttade jämfota och sparkade bakut och när vi vände hem drog hon iväg i sån rasande fart att Stellan fick galoppera på rejält för att hinna med. Jag stängde in henne när vi kom upp till stallet och sen red jag "lilla svängen" och det var jättehärligt. Isa fick vara i hagen över dagen och hon ser jättefin ut nu. Återstår att se hur hon mår i morgon, eftersom hon fick sista dosen Metacam i dag. Stellan fick vårkänslor, när han fick träffa henne igen och de har haft åtskilliga kärleksstunder under dan. Det verkar som att han inte vet om att han är kastrerad!

Åsnan Daisy som var halt är helt frisk nu och jag tänkte vi skulle träna henne och Madicken lite mer med ryttare på ryggen nu under påsklovet.

Tyvärr dog alla marsvinsbebisarna en efter en. Jag har ingen aning varför, honan hade mjölk och så, men det var jättesynd. Dessutom blev två stycken bitna av de andra medan de levde och det tycker jag var otäckt. Den sista var jag övertygad om att den skulle klara sig, men den dog på fjärde dagen. Nu hoppas jag verkligen att ungarna till den andra honan klarar sig. Det är nog inte långt kvar tills de föds. Jag vet inte om jag ska skilja den honan från de andra honorna, men många säger att de trivs i flock och att de tar hand om varandras bebisar.

Jag har fått arrendera knappt två hektar mark bredvid mamma och pappas mark.Det blir perfekt. Jag ska så höfrö och ta hö på sommaren och sedan låta hästarna beta återväxten på hösten. Min mark kan de beta under sommaren. Nu får vi ungefär 5 hektar sammanlagt, men jag skulle behöva mer ändå.

Upp och ner

Torsdagen den 2 april

Prognosen för min pappa var inte så bra som vi hoppats på. Den 20:e ska han läggas in för ytterligare en operation. Han har cancer som räknas som medelsvår. Det är väl bara att hålla tummarna och hoppas på det bästa.

Astrid fick magsjuka i helgen och även jag. Jag trodde knappt jag skulle överleva. Jäklar, vad dålig jag var! Efter att jag kräkts första gången kände jag mig skaplig gick jag ner till stallet för att mata Ulla och Lakritz. Big mistake! Väl där blev jag stående på alla fyra i spånet en bra stund och tokspydde. Det var som en scen ur Exorcisten ungefär! Tog mig med stor möda hem och tillbringade resten av kvällen ömsom hängande över toaletten och ömsom utslagen i soffan. Astrid fick bara rännskita och var ganska pigg hela tiden. Dock tog det många dagar innan hennes lilla mage återhämtade sig, men i morgon ska hon få gå på dagis.

Vår fjording Isa fick fång i början på veckan och står på box bredvid min yngsta åsna Daisy som har blivit halt på ett framben och också vilar. Förhoppningsvis blir båda bra fort.

Marsvinet Mimmi fick tre bebisar i morse. Jag kollade så att alla rörde på sig och var torrslickade.Sen lämnade jag dem i fred. När jag tittade till dem senare hade en blivit iskall och hade bitsår på ett ben. Det var väl något fel på den eftersom han var övergiven och biten. Jag försökte värma honom men den dog strax därefter. Det var synd för den var otroligt fin. Helsvart så när som på en vit  fläck på sidan. De andra två, en trefärgad och en svart/brun verkar i alla fall må bra. Ska försöka kolla kön senare. Jag vill inte störa dem för mycket nu.

RSS 2.0