Lilla Esmeralda har flyttat

Fredagen den 30 oktober

Idag blev Esmeralda hämtad av sin nya ägare Ninni och påbörjade sin långa resa till Skara. De är väl framme strax före midnatt. När jag sålde Isa och hon blev hämtad, så tyckte jag inte att det kändes så ledsamt som jag hade trott att det kunde bli. Men nu när jag lastade Esmeralda idag (hon gick på direkt), så riktigt högg det i hjärtat. När de for upp för vägen ropade lilla Madicken på sin mamma och det gjorde ju inte saken bättre. Jag storgrinade så jag blev alldeles svullen i ögonen medan jag bar vatten till hagarna. Tack och lov så blev de andra åsnorna inte så oroliga som jag befarat. Det var mest medan hon lastades och transporten for iväg. Synd att det är så väldigt långt till hennes nya hem. Jag misstänker att jag aldrig kommer att se henne igen. Usch!


I natt har jag varit uppe från före två till sex med Astrid som har varit dålig och kräkts ner alla sängar och soffor som finns i huset. Hon var så förtvivlad varje gång hon kräktes stackarn och till slut somnade hon av ren utmattning (jag också!). I natt kom ju också Ninni och hennes sambo och parkerade utanför vårt hus. Jag var rädd att de skulle frysa ihjäl i bilen, men de påstod att det hade gått bra. Tur att de var trötta och inte vaknade förrän efter nio, så jag och Astrid fick sova ut. Jag hade ju knappt hunnit somna då Astrid vaknade, eftersom det är skräckfilmsvecka på TV400 och jag hade tittat lite på Instängd. Den är ganska bra faktiskt om man bortser från slutet.


Lera!

Måndagen den 26 oktober

Idag har Olina, Ellen och jag slitit hund nånting djävulskt med diverse arbete med den här jävla höhanteringen! Nu har jag ledsnat på att aldrig ha tid till annat än att packa hösäckar och bära ut dem. Idag snickrade vi en ny höhäck till nedre hagen (som tyvärr visade sig vara lite för liten för en hel höbunt!) så nu är det fri tillgång som gäller. Detta även för den övre hagen, där jag höll på att köra fast med vår gamla traktor i dyngan. Dessutom matade jag i bakhjulet in MÅNGA meter höbuntsnören plus en stor planka som fastnade mot skärmen och däcket. Men tänk vad lätt traktorn går att styra bara man ser till att ha bra lufttryck i framdäcken! Jag har varit lerig och skitig många gånger i mitt liv, men i dag slog jag nog personligt rekord! Vi hämtade två buntar på släpvagnen och vi var tvugna att ta av oss de mesta av ytterkläderna innan vi kunde sätta oss i bilen. Jag hade lera från fötterna och upp hela framsidan ända till halsen i och med att vi måste rulla buntarna för hand från logen och upp på vägen till släpvagnen. Jag önskar jag haft kameran med för att visa hur vi såg ut. Jag ser inte fram emot vintern och kylan, men det här är inte heller nåt vidare!Tur att det mesta av leran på buntarna följer med när man drar av nätet. I alla fall så behöver jag bara kolla läget i morgon bitti innan jag far till jobbet och inte hålla på att kånka hösäckar.

Jag var ju ledig idag och då är ju också Astrid ledig. Tyvärr hade Robert missförstått mig alldeles, så när jag kom tillbaka från stallet satt hon i soffan framför TVn. "Åh, nej, sa jag " vaknade hon när jag gick? Nej," sa Robert. " Jag fick väcka henne. Hon är jättetrött." Harangen av svordomar som jag öste ur mig, när jag skrek att jag var ledig  lämpar sig inte i tryck! Tack och lov var hon lite sömnig så vi kunde ligga någon timme i sängen och titta på Disney.

Jag skulle behöva en personlig assistent som örfilar mig när jag slumrar framför TVn! Tror ni inte att jag dåsade till i andra reklamen i Supernatural i går? Tack och lov ruskade Robert liv i mig så jag missade inte just nåt.

Ledig helg

Fredagen den 23 oktober

Isas nya ägare trivs enligt vad hon rapporterat mailledes jättebra med henne. De har kört nån gång och varit ut och ridit barbacka och allt hade gått bara bra. Känns skönt att höra!
Ravalliac har börjat sätta sig upp mot mulorna och nu flyttar han sig inte för någon. Inte ens Pennys hesa väsningar tillsammans mes bakåtslickade öron skrämmer honom längre. Jag har börjat ge honom groddolja  tillsammans med krafftfodret. Jag tycker det är en dunderkur för pälsen och om det inte vore så jävla dyrt skulle jag vilja ge det till alla djur.

I morgon ska vi fira mammas födelsedag här hemma hos oss, eftersom vi har större kök. Men först tänkte jag hinna med att greja i stallet. Jag vill helst få upp en lampa på baksidan stallet vid höet. Det är inte så roligt att famla i mörkret sena kvällar och tidiga mornar! Nu är jag så rädd för djurens skull sen flera sett en stor varg här i Tirsta. Hoppas den bara är på genomresa.

Vi tittade på My Bloody Valentine i onsdags. Den var riktigt bra, men inte fan var DVDn nån 3D. Via efterforskningar på nätet har det visat sig att det finns två versioner och naturligtvis var det inte 3D versionen som fanns till uthyrning. Det syndes så väl på vissa scener att det skulle fått mycket bättre effekt i 3D, bla en där en man fick käken avsliten och den kom flygande mot kameran. Nåja, man kanske kommer över den andra versionen nån gång! I vart fall så var den mycket sevärd. Robert fick avnjuta flera scener med helnakna kvinnor och jag Jensen Ackles från Supernatural. Tycks som att gossarna "Winchester" fastnat i skräckfilmsträsket.

http://www.youtube.com/watch?v=TItTjEJYFD

Har hittat en annan skräckfilm som verkar sevärd:
http://www.youtube.com/watch?v=wRF7JRPwTOI&NR=1Isa har flyttat

Tisdagen den 20 oktober

Idag flyttade Isa till Emelie och hennes småponnier ovanför . Jag var rädd att jag skulle få en släng av separationsångest och börja gråta, men jag klarade mig riktigt bra. Mest beroende för att jag gillar Emilie så mycket och är övertygad om att hon kommer att få det bra där. Fick nyss ett mail att Isa var hur cool och lugn som helst. I går var en ID kontrollant hit och kollade om Isa hade ett chip vilket hon tack och lov hade. Det underlättar otroligt mycket när vi ska fixa nytt pass. Det skulle kosta max 1000 kronor att göra ett nytt om hon hade chip. 

Ravalliac har bestämt sig för att han ska vara med sina damer hela dagarna och vägrar att vara i sin lilla hage vid stallet. Det innebär en del problem eftersom han ska äta så mycket mer hö och dessutom ha krafftfoder, men det blir väl helt enkelt så att jag får ta ut honom lite varje dag så han åtminstone kan få sitt krafftfoder i fred.

I går när jag och Astrid kom hem så var Ulla med sina barn hos mamma. Linnea bad mig om att Astrid skulle få följa med dem hem och sova över. Fattar ni! Jag skulle få en chans att ta sovmorgon, eftersom jag var ledig i dag!
Så snabbt har jag nog aldrig packat hennes skötväska! I går kväll var jag så förvirrad över all tid jag hade för mig själv, så jag knappt fick nåt gjort. Chipkontrollanten var ju hit först och sen pysslade jag länge i stallet och borstade igenom Ravalliac och klippte till hans man. Sen avnjöt jag kvällen i soffan framför TVn och sen kunde jag fortsätta se på film i sängen fast med ljud den här gången. Vanligtvis är Astrid så lättväckt att jag inte kan ha ljud på TVn uppe. I morse fick sova ifred ända till 7.22 då jag vaknade av mig själv. Vad lite som behövs för att få lite ny energi! Idag har jag hunnit hämta en släde hos min faster i Gim, handlat spånbalar och lite hundmat på Mittfoder, sålt Isa, sen kom Ellen och Olina och vi storstädade hos Ulla och Lakrits, mockade ur ligghallarna i övre hagen, hämtade en höbal i Gissjö, flyttade kaninerna till övre stallet och flyttade om vagnarna på logen. Känns som jag har hunnit med hur mycket som helst idag.

Ni måste kika in på Olinas blogg och se klippet hon lagt upp. Jag skrattade så jag grät när den sista killen red banan! Herregud, hur dålig balans kan man ha?!

I söndags var Supernatural tillbaka i gammal god form med lite skallkrossning, likskändare och blodskvätt. Skönt att se! Hade nästan börjat misströsta då de senaste avsnitten varit lite väl barntillåtna. Senaste DVDn är en given julklapp till mig! I morgon kommer skräckfilmen My Bloddy Valentine, som är 3D ut på video. Skall absolut se den, denna gång med rätt skiva i. Robert och jag såg Resan till jordens medelpunkt för en tid sedan och satt som två idioter med dessa hemska 3D glasögon på. Vi kunde inte se att det blev nåt häftigare, snarare blev bilden svår att se, så vi tog av oss glasögonen. När jag skulle lägga tillbaka DVDn i fodralet såg jag att det fanns TVÅ filmer; en "vanlig" och en 3D. Gissa vilken vi tittat på?!


Ett år sen bloggstarten

Fredagen den 16 oktober

Ja, nu har det gått ett helt år sen jag började blogga. Mina första inlägg var ju om tävlingen i Timrå i fjol. Återstår att se hur länge man har inspiration att hålla på.

Ravalliac går med damerna och Hubbe varje dag, men får gå nere vid stallet varje natt så han har skydd och kan äta så mycket han vill. Det var verkligen behövligt i natt! Herregud, vad regnet har vräkt ner!
Esmeralda kommer inom en snar framtid att flytta till Skara där det är tänkt att hon ska köras i par med ett annat litet åsnesto och kanske betäckas med familjens lilla hingst till våren. Jag har ju inte haft nån annons ute på henne utan endast talat med åsnefolk jag känner att jag kan tänka mig att sälja henne (och hennes dotter) till seriösa människor och nu tror jag mig ha hittat en sån. Här har hon ju kommit lite vid sidan av eftersom hon är så nöjd att "gömma" sig längst bak i flocken och ingen har hunnit rida eller köra henne sen åsneutställningen. Där kom hon ju faktiskt tvåa i terrängkörningen och trea i galoppen.

Isa är fortfarande kvar här, eftersom det har strulat till sig med passet, som vi typiskt nog inte kan hitta. Alla andras pass ligger där de ska i friggeboden, men just hennes har vi naturligtvis tappat bort. Emilie, som tjejen som ska köpa henne heter, har varit i kontakt med Fjordhästföreningen för att kolla vad det skulle kosta med ett duplikat och hon fick uppgifter om att det skulle kosta minst 3000. Jag höll på att svimma! När jag köpte åsnan Penny var det lite strul, då den jag köpte henne av tappat bort passet. Jag beställde ett nytt av Svenska Åsneföreningen och det kostade endast 130 kronor. Hur kan det vara sån skillnad? Alla uppgifter måste ju finnas registrerade, så att det bara är att skriva ut ett nytt. Har inte hunnit ringa dit själv, eftersom jag jobbat men när Astrid sover lunch idag ska jag göra det.

Häromdagen bet jag av en bit av en tand på en hård lakrits karamell och det kostade mig nästan precis 1000 kronor. Tänk om man en enda månad kunde komma undan dessa oförutsedda utgifter!


Tävlingsresultat

Söndagen den 11 oktober

Tävlingen i Timrå gick väl ganska bra måste jag väl säga nu när jag hunnit smälta det lite. Tyvärr rev jag en kon i såväl grunden som omkörningen på precisionen med båda hästarna, men det får jag ta på mig. De skötte sig verkligen bra. Banan var lång, så det var tur att Hubbe inte var med. Men det var perfekt med plats att galoppera med Stellan. Tror aldrig att jag kunnat köra så stor del av en bana i galopp förut.Nästa gång jag tävlar i körning ska jag försöka låta groomen filma från kuskbocken, så ni får en uppfattning om hur det känns. Jag var lite rädd för att tappa kontrollen om jag lät BM galoppera eftersom jag aldrig kört henne i galopp (förstår ni hur lite jag hinner träna?!) och men en liten bit på slutet fick hon göra det och det gick bra. Men det var fler som rev, en var felfri. Jag kom delad tvåa med mina båda.
I dressyren gjorde jag en del dumma nybörjarmisstag med BM (körde henne först), som att köra in utan att ha pisken i hand, stod still endast 6 sekunder istället för 10 eftersom jag tänkte på riddressyr och körde ut i skritt istället för trav. Så när jag skulle in med Stellan visste jag ju att inte göra det i alla fall. I alla fall kom jag trea med Stellan och fyra med BM. Domaren tyckte att vi alla höll undertempo och att våra ökningar i trav var den hastighet som motsvarade arbetstrav. Intressant i alla fall att få lära sig lite mer. Skulle vara roligt att få köra en tävling till ganska snart, men nu blir det till att vänta till våren. Suck!


Stellan i precisionen


Bestmaggan i precisionen


Ravalliac har gått med de andra i hagen idag och det har gått bra. Men har får vara i sin lilla hage vid stallet i natt utifall det skulle hända nåt. Känns bättre så.

Det var nya spekulanter hit idag och provkörde Isa och jag är jätteglad att de ifrån Umeå inte ville ha henne för de här verkar vara de bästa man kan tänka sig. Emilie brukar grooma åt Eriks Broms från Jämtland som vunnit bla VM i körning med sina kallblod.  De ska köra henne mycket, men även rida lite. Det blir jättebra och jag verkligen kände att det här var kanonmänniskor. Så nu flyttar Isa redan på fredag. Känns lite sorgligt, men hon kommer att få det jättebra.

Min kompis Anna i Bollnäs fick nyss en liten dotter. Grattis! Anna har tio mil till Gävle och första gången de kom dit skickade de hem henne. Sen hann hon bara hem och ligga i soffan i en kvart innan hon for igen och då var det dags att föda direkt. Otäckt när de så snabbt skickar hem en kvinna som har så långt att åka. Men det gick i alla fall bra och hon verkar redan angelägen att komma upp på hästryggen! En fru till en jobbarkompis åt Robert fick också en flicka i torsdags, men där gick det illa. Mammans tarm sprack invändigt och henne fick de öppna och skölja buken på och nu måste hon ha stomi i ett halvår! Stackarn, när man har fått en liten bebis vill man ju vara med sin lilla familj och mysa, inte vara med om nåt sånt! Blir inte direkt sugen att skaffa fler barn, när man hör såna där historier.

Söndag : SUPERNATURAL! Jag hoppas innerligt på ett blodigare och häftigare avsnitt än sist!

Ravalliac

Fredagen den 9 oktober

Kommer ni kanske ihåg den stora åsnevalacken jag skrev om för ett tag sedan? Han flyttade hit till Tirsta i går kväll från Ljusdal och jag är redan störtförälskad i honom. Vilken härlig åsna! Han är också den största åsna som jag sett i verkliga livet; cirka 1.45. Hans huvud är minst lika stort som Stellans och jag som tyckt att Daisy har enorma öron har fått tänka om. Hans öron är lika långa som min underarm. Han har dock inte haft den bästa uppväxten så han är ganska mager fortfarande, trots att han bott hos Hanna några veckor och fått minutiös omvårdnad, men med tanke på att vi snarare har för feta djur än magra, så borde det lösa sig med tiden. Man blir ju lite hemmablind, när man bara ser sina egna åsnor hela dagarna, men nu när jag sett honom stå bredvid Daisy inser jag vad vacker hon är. Eller är det han som är ful? Nej, så får man väl egentligen inte säga! Men visst är det en väsentlig skillnad på deras drag.Har inga egna bilder på honom än, men här är en som Hanna tagit nyligen.

I morgon ska vi till Timrå och tävla i precision och dressyrkörning. För första gången ska inte Hubbe följa med. Han är i alldeles för dålig kondition, så jag ska faktiskt ta Bestmaggan i stället. Jag körde ner till Ringtjärn med Stellan tidigare i kväll tillsammans med Carola och Olina som red Bestmaggan. Jag tränade på dressyr-programmet med honom först medan Olina värmde upp BM och det gjorde hon kanonbra. Oj, vad hon gick bra framför vagnen sen när vi bytte hästar! Hoppas, hoppas hon går lika bra i morgon! I högervarv gick hon snudd på bättre än Stellan i hörnpasseringarna. Men om jag startar dem i precisionen först så kommer i alla fall Stellan bli så laddad att han har svårt att varva ner sen. Det har jag varit med om förr! 
I morgon bitti ska vi upp tidigt och lasta alla grejer inklusive vagnen, vilket brukar vara lättare än gjort. Jag har fått låna Magnussons lastbil (Tack!), annars hade jag ju inte fått med mig allt. Men nu behöver jag ju bara en sele, eftersom de har samma storlek. Låter för bra för att vara sant. Måste pälsa på mig utav bara faan i morgon. Det brukar vara svinkallt på oktobertävlingarna i Timrå och man fryser så mycket mer då man kör än rider.
Kommer ni ihåg att mina första blogginlägg handlade om Timråtävlingarna i fjol? Ett helt år har gått!

Mona-Lisa är jättefin i örat nu och det syns faktiskt skillnad på henne nu när man kollar noga. Hon verkar lite piggare.

Nej, nu ska jag inventera i garderoberna efter mer kaslonger och underställ! Plus vantar, mössor och sockor!

Driftig unge

Tisdagen den 5 oktober

Tänk vad en liten tvååring kan! Man tycker ju att de är små och inte kan så mycket, men ack vad man kan bedra sig. Jag slumrade i soffan i häromkvällen framför Playhouse Disney och när jag vaknade till hade Astrid helt på egen hand rostat två skivor franska i brödrosten, brett skinkost på dem och gjort sig en dubbelmacka, som hon förnöjt smaskade på i fotändan på soffan! Kanske hon kan göra kvällsfika åt oss allihop snart!

Idag har vi varit till Berguvens veterinärklinik med Mona-Lisa,eftersom jag i helgen upptäckte att hon fått nåt skabbliknande i ena örat. Jag är fortfarande chockad över att det tog så lång tid innan vi upptäckte hur hon såg ut. När veterinären började rengöra hennes öra under en stark lampa och man verkligen såg hur det såg ut kände jag mig som en av de där människorna på TV program som typ Animal Cops Houston som har vanvårdat sina djur! Stackars lilla kanin, det där måste ha gjort ont! Dessutom brast ett blodkärl i örat, när veterinären petade "sårskorpor", så Mona-Lisa skrek i höga sky, spann loss med klorna på min arm och blod och kvalsterflagor flög på oss allihopa. Det har kliat på mig hela dagen fast veterinären svor på att vi människor inte kunde bli smittade. Dessvärre måste vi behandla alla marsvin och råttor plus den andra kaninen, eftersom de varit i samma lokaler. Jag avstår i från att tala om vad allt detta gick på, för då håller ni nog med min mor och min sambo, som ansåg att det var bättre att avliva allihop i stället! Men va fan har man dragit på sig djuren måste man ju hjälpa dem också. Och Mona-Lisa är faktisk en riktigt snäll och fin kanin. Till och med veterinären var imponerad att hon satt så snällt och lät henne peta i örat. 

I förrgår kväll började Supernatural rekordtidigt, redan klockan 22. Jag gnuggade händerna i förtjusning när jag såg TV tablån och trodde mig för en gång skull kunna se ett avsnitt utan att slumra till. Jojo! Jag insåg ganska snabbt varför detta avsnitt sändes så tidigt. Det innehöll mycket lite våldinslag (så när som på att Sam blev nedskvättad av blod när en man klipptes itu av hissdörren!) och absolut inget naket! Måste vara det tråkigaste avsnittet hittills! Så pass tråkigt att jag naturligtvis somnade till mot slutet! Måste bara köpa en sån där grej som man spelar in programmen på! Dessutom ska jag önska mig fler säsonger på DVD i julklapp.

Till helgen kommer det folk som ska titta både på Isa och Eira. Hoppas på bättre tur denna gång. De som var hit i fredags hörde inte ens av sig. Jag fick till slut ett mail att de varit sjuka i helgen och att de tyckte hon nog skulle vara lite för "mycket" häst för barnen. Man vill ju gärna veta sånt på en gång då man har andra spekulanter som väntar på sin tur.

Bilen klarade besiktningen!

Lördagen den 3 oktober

Min bil gick igenom besiktningen! Nu har jag min gamla skrothög ett år till i alla fall, förutsatt att den inte skär i hop eller nåt. Måste dock åtgärda en trasig lampa på skyltbelysningen, men det är ju en bagatell! Hade förväntat mig en hel novell på besiktningsprotokollet med saker som måste åtgärdas! Tror ni jag hade haft tid att städa min gamla hö och hundhårsfyllda bil i veckan? Fem minuter innan jag skulle fara kastade jag ut alla ridhjälmar, grimskaft, hästgodispåsar och gamla kvitton i en hög på stallbacken och på vägen till Ånge försökte jag febrilt torka de ytor i bilen, som var inom räckhåll med Baby Wipes från Astrids skötväska. Tror det blev ganska skapligt!

I går kväll var det så dags för Isa att bli provriden av spekulanterna från Umeå. Det gick både bra och dåligt egentligen. De tyckte ju förstås också att hon var jättesnäll att hantera, så där var det inget problem. På ridbanan gick det också ganska bra, men då vi ställde upp ett hinder fick Isa myror i brallan. Hon hade inte hoppat på ett tag, så hon blev helt enkelt vild av glädje! Tjejen som red henne var ridlärare på Hippologum i Umeå, men vad hjälpte det! Hon flög i backen två gånger!! Vilket drömläge för mig som säljare, eller vad säger ni?! Faktiskt var det inte så illa som det låter och tjejen skrattade faktiskt själv och verkade gilla Isa. Nu skulle de fundera lite på saken och höra av sig.

Robert och Lasse har snickrat på den stora stallporten idag och nu är den nästan färdigt! Jag upplevde ett riktigt Halleluja Moment, när jag fick testskjuta porten fram och tillbaka!  Nu längtar jag tills gruset som ska vara till stallgången kommer. Vi hinner ju knappast gjuta, men får vi till grusbädden ordentligt så fungerar det ju jävligt bättre än vad det gör nu! Ulla vill ju gärna flytta in snart på nätterna, men det är sån höjdskillnad nu mellan stallet och stallgången, så hon kan inte komma in och vi varken kan eller får lyfta henne.
Robert har ju också lovat att montera en utebelysning på norrsidan på stallet bara jag spikar upp eleldningen från proppskåpet, så nu blir det till att klänga längs väggarna på logen nån dag.

I kväll är det Royal Pains och i morgon, mina damer och herrar, är det ju SUPERNATURAL!! Förra söndagen började det ju redan 22.25 i stället för 23.20, men tror ni jag höll mig vaken?! Efter sista reklamen sussade jag tills Robert ruskade i mig och jag hann se de sista 30 sekunderna. Blir jag trött i morgon, så får jag väl göra som jag gjort förut dvs stå upp framför TVn. Men jag skulle nog kunna somna och skada mig i fallet, så klantig som jag kan vara!
God natt!


Många bloggbesökare

Torsdagen den 1 oktober

Idag hann jag ta Stellan på en ridtur på ridbanan och det var verkligen härligt. Önskar att jag hann träna riktigt lite oftare. Hur många gånger har man inte fantiserat om att äga ett eget ridhus, så man kunde rida sena kvällar oavsett väder. Nu är väl Drömvinsten på Lotto uppe i nästan 170 miljoner, så jag får väl komma ihåg att köpa en kupong! I alla fall så tänker jag varje gång jag rider min fina häst att jag aldrig kommer att hitta en lika underbar till. Stellan är så otroligt nära perfekt man kan komma!

I morgon ska jag besikta min gamla Volvo. Håll tummarna för att den går i genom! Växellådan är ju inte den bästa, men har jag tur håller den ett tag till.

I morgon kommer ju också de som ska provrida Isa och jag hoppas verkligen att de gillar henne. De hade ju en fjording sen förut, som dessutom var lite grinig och kunde kicka åt folk, så så de tycker nog om henne om inte annat för att hon är så väldigt snäll.

Igår hade Robert hyrt den nya filmen med Jakob Eklund. Vem tror ni slocknade redan till förtexterna? Jag kan om jag anstränger mig erinra mig en scen i nån hiss där en man blev skjuten och dog, men resten vete väl fan.

I helgen var det rena rekordet vad gäller antalet besökare på min blogg! Herregud, jag kan snart dra in pengar på reklam och liknande om det här håller i sig! Lite undrande är jag ju dock vad detta våldsamma intresse kommer sig av. Både kul och skrämmande!

Jag har frusit så djävulsk de senaste dagarna, så jag undrar hur jag ska överleva när det blir -20 grader.Hoppas att det är en sorts "invänjningsperiod" bara. Jag har i alla fall tagit fram Roberts gamla kalsonger från hemvärnet, så jag kan sova gott!

RSS 2.0